Det är med stor glädje vi visar Lisa D Manners utställning ”Vistas / Vyer ”, en serie nya målningar vars innehåll och perspektiv öppnar upp mot flera horisonter i ett vackert samspel med varandra. Vi är också glada över att för första gången visa textila verk av Elina Flyrin i utställningen ”Passing Through, Passing By” i galleriets projektrum.

I Lisa D Manners konstnärskap är det måleriska uttrycket och bildens narrativ tydligt sammanflätat. Färger, former och linjer vecklar ut sig som i ett detaljerat broderi med många olika fält och linjer. Tillsammans framträder bilder som berättar om vardagliga interiörer i ett oväntat magiskt ljus, om trädens plötsligt glödande grenverk utanför fönstret, eller om speglingar av kvällshimlens guld- och rosafärgade skimmer. Att skapa magi och en känsla av vardaglig surrealism har varit ett genomgående tema i Lisa D Manners arbeten, vilket med åren har lagt grunden till ett stort och omfångsrikt konstnärskap. 

I de målningar som nu visas framträder många av hennes olika men återkommande motivområden. Vi möter mörkret och svärtan som är så karaktäristisk i hennes tidigare arbeten, då som nu i form av en fond mot vilken linjer – eller trådar – tecknar ett mönster. Här finns också de varma, smultna färgerna som med tiden har blivit alltmer framträdande, där arkitektur och natur smälter samman i magnetiskt, vibrerande miljöer. Men också kontraster i form av iskalla färgtoner, kyla och motiv som associerar till underjordiska schakt, är betydelsefulla och framträdande element.

Lisa D Manner har hämtat inspiration till sin bildvärld på resor runt om i världen men även ur hennes närmaste miljö, från vardagsrummets stök och saker huller om buller, som i målningen ”Parasoll”. I målningen ”Travel Room” bryter båda perspektiven in i bilden – ett hemma och ett borta – som en eskapistisk dagdröm om längtan i väg. I bildens nedre del avtecknas en soffa med ett virrvarr av filtar medan den övre delen rymmer ett grönskande bladverk. Motiven lägger sig på varandra som i en gobeläng utan något tydligt centralperspektiv. Lisa D Manner beskriver hur hon målar linjer som om det vore tråd och att hon låtit sig inspireras av äldre tiders väverier och bildspråk, bland annat i samband med en resa till Amsterdam. I tre stora målningar ”Remote”, ”Nattens” och ”Voyage.” framträder detta tydligt, där trädens organiska struktur påminner om ett detaljrikt, textilt mönster som lägger sig över duken. Trädens grenverk lyser starkt som guldtråd. Hur naturens och konstens mönster ständigt upprepar sig men ändå alltid är unik, kan vi följa med blicken i Lisa D Manners intrikata måleri.

Lisa D Manner är född 1979, arbetar och bor i Lund. Hon har en Master från Umeå Konsthögskola (2007) och har sedan dess ställt ut rikligt på gallerier och muséer i Sverige och internationellt. Bland hennes senaste utställningar kan nämnas ”Summer Days & Summer Nights”, Galleri Bo Bjerggaard Köpenhamn 2023 (grupputställning), ”Long Wave”, Galleri Flach, Stockholm 2020, ”Detour”, Trelleborgs Konstmuseum 2019, ”Privilegiet att gå vilse”, Galleri Arnstedt, Östra Karup 2018.

@