I utställningen ”Skisser från stranden – en remsa mellan två principer” visar Pontus Raud målningar i oljepastell på papper från en strand på Västkusten. Det är resultatet av ett mångårigt måleriprojekt och ett livslångt betraktande av en strand som lever sitt eget liv i skarven mellan himmel och hav. På den har människor kommit och gått, slagit sig till ro, funderat, diskuterat och filosoferat. Tankar har samlats och spridits för vinden. Dessa stunder av ögonblick i mental och fysisk avspänning och distraktion finns gestaltade i Skisser från stranden genom en igenkännande och varm blick. Pontus Raud skriver om stranden och horisontlinjen som en symbol för det medvetna och det omedvetna eller som ”en remsa mellan två principer”. Han upplever den som ”en region av viss frihet och normupplösning”, där man ”stort sett naken kan diskutera politik med bekanta” och låta sanden rinna mellan fingrarna”.*

I Pontus Rauds måleri finns både figuration och abstraktion som tillsammans bygger bildernas komposition, såsom tankar och associationer vandrar ut och in i varandra. Inom dessa ramar eller två principer kan liksom allt hända, som att en blåsorkester på villovägar går i takt genom vattnet i riktning mot horisonten. Himmel, hav och allt ljus däremellan speglar sig i figurerna. Det går nästan att höra ljudet från instrumenten, som en hägring på en strand där allt är i rörelse hitom och bortom horisonten.

*) Ur katalogen: ”Skisser från stranden – en remsa mellan två principer”, Pontus Raud, 2021.

Pontus Raud är född 1962, bor och är verksam i Stockholm och Haverdal. Han är utbildad vid Kungliga Konsthögskolan, Stockholm (1994 – 98) och St Martin College of Fine Art, London (1997).  Pontus Raud har ställt ut i Sverige och Europa på gallerier och konsthallar i många olika sammanhang. Som en av grundarna och projektledare för Supermarket Art Fair (2006) är han även en viktig drivkraft på den svenska och internationella arenan för konstnärdrivna gallerier och konstnärskollektiv.

Eva-Lotta Holm Flach

Peter Cornell, Expressen, 6/9 2021,”Stranden drar deras inre mot en punkt nära intet” läs här!

 

@